Jak warzymy?

W świecie Wrężla smakowe wybryki nigdy się nie kończą!

Odwręż się i poznaj piwny świat oczami prawdziwych pasjonatów. Każdą butelką Wrężla będziemy dzielić się z Tobą pasją i miłością do piwa.

Nie wierz nam na słowo – zamiast tego wyrusz wspólnie z nami w drogę, którą Wrężel pokonuje codziennie od procesu warzenia, aż do spotkania z Tobą.

Adrian Kukuła Prezes Zarządu
Główny Piwowar

Jak warzymy

Poznaj procesy

Zacieranie

Jest to proces, w którym poprzez enzymy zawarte w słodzie dochodzi do rozcięcia cukrów złożonych na cukry proste, które są w stanie przefermentować drożdże, tworząc dwutlenek węgla i alkohol. Zacieranie przeprowadzamy w różnych temperaturach i z odpowiednimi dla gatunku piwa przerwami.

Filtrowanie

W trakcie filtrowania przygotowany wcześniej zacier wrzucany jest na sita, z którego odsącza się brzeczkę. Następnie złoże filtracyjne płukane jest wodą celem wypłukania wszystkich cukrów. Im zacier jest gęstszy, tym dłużej trwa cały proces.

Gotowanie

Wybitą podczas filtrowania brzeczkę poddaje się procesowi gotowania, aby wytrącić niepożądane związki, które w trakcie ulatniają się. Samo gotowanie może trwać krócej, bądź dłużej – w zależności od rodzaju piwa. Podczas gotowania dodajemy chmiel: na smak i na goryczkę, a także przyprawy. Ugotowaną w ten sposób brzeczkę poddaje się wirowaniu.

Fermentowanie

Następnym etapem jest przepompowanie piwa pod fermentację przez wymiennik ciepła, który obniża temperaturę brzeczki do temperatury fermentacji (różnej, w zależności od gatunku piwa i drożdży). W dalszej kolejności brzeczka jest natleniana, aby drożdże miały właściwe warunki do zdrowego startu i właściwej fermentacji. Sam proces fermentacji trwa 2 tygodnie (dolnej fermentacji), bądź 1 tydzień (górnej fermentacji), w różnych temperaturach.

Leżakowanie

Podczas tego etapu piwo przerzuca się na zbiornik leżakowy. Czas leżakowania również jest uzależniony od typu fermentacji (dolna, bądź górna) i trwa odpowiednio długo. Podczas leżakowania dodajemy owoce, jak również chmiel (chmielenie na zimno – dry hopping).

Rozlew

W naszym browarze mamy obecnie dostęp do linii rozlewniczej pracującej w tempie 6000 butelek i 3000 puszek na godzinę. Dodatkowo korzystamy z rozlewu typowo ręcznego – 1000 butelek na godzinę, który przeznaczony jest dla piw dzikich i leżakowanych.

Kategorie

Ta witryna korzysta z plików cookies. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityki prywatności.