Wrężel odkrywa przed Tobą jaki naprawdę jest smak chmielu, a także pokazuje całe jego bogactwo i różnorodność w sposób inny niż dotychczas tego doświadczałeś. Kiedy we Wrężlu sięgamy po miętę lub wanilię, nie robimy tego by złagodzić smak piwa, ale by w sposób doskonały wydobyć jego głębię i dojrzałość.
Składniki
Składniki naszych piw
Woda
Korzystamy z wody z własnego ujęcia przy Browarze Zarzecze. Woda po pozyskaniu poddawana jest procesowi filtracji (filtry piaskowe), a następnie jest dezynfekowana lampą UV oraz poddawana jest procesowi odtleniania na specjalistycznej kolumnie.
Słody
Używamy różnorodnej palety słodów – od słodów jasnych do ciemnych, od jęczmiennych, przez pszeniczne, orkiszowe, żytnie. Używamy płatków owsianych, ryżowych, jęczmiennych, żytnich – w zależności od tego jakie piwo chcemy zrobić. Słody podstawowe i karmelowe (tzw. Crystal) kupujemy w polskich słodowniach. A z kolei słody specjalne sprowadzamy z całego świata.
Chmiel
Przeważnie używamy chmielu amerykańskiego pochodzącego z doliny Yakima Valley. Nie oznacza to jednak, że nie korzystamy z chmielu rodzimego, czy z innych krajów europejskich. Poniżej znajdziecie kilka przykładów chmieli, które znajdują się w naszych piwach.
Chmiel, z którego korzystamy
Mosaic™
Amerykański chmiel goryczkowy, w aromacie złożone nuty owoców tropikalnych i cytrusowych.
Citra™
Amerykański chmiel aromatyczny, o niewiarygodnych aromatach cytrusowych.
Amarillo™
Amerykański chmiel uniwersalny, aromaty owoców cytrusowych i tropikalnych.
Columbus
Amerykański chmiel, posiada niezwykle ciekawy profil aromatu chmielowego.
Equanot™
Amerykański chmiel, wyjątkowo bogaty profil aromatów owoców cytrusowych i tropikalnych.
Chinook
Amerykański chmiel goryczkowy, aromaty owoców tropikalnych o nutach korzenno-żywicznych.
Simcoe
Amerykański chmiel goryczkowy, do piwa wnosi piwa złożone nuty cytrusowo-owocowe, żywiczne, ziołowe.
Marynka
Najczęściej uprawiana w Polsce odmiana chmielu, ceniona za niepowtarzalne walory aromatyczne.
Drożdże
Używamy różnorodnych drożdży, przeważnie z francuskiej fabryki Fermentis. Czasami używamy też drożdży płynnych. Korzystamy również z drożdży szlachetnych. Z kolei drożdże dzikie namnażamy we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie.
Owoce
Do niektórych naszych piw używamy świeżych owoców, które obieramy w naszym browarze. W celu pozyskania aromatycznej skórki i miąższy, pozbywamy się goryczkowego albedo (posiadamy odpowiednią maszynę). Używamy też pulp z prawdziwych owoców i naturalnych soków.
Przyprawy
W zależności od rodzaju piwa, korzystamy z różnych naturalnych przypraw, takich jak: kolendra, wanilia, kardamon, pieprz, męta syryjska, sól, kawa, laktoza, nasiona kakaowca i wiele, wiele innych.
Ta witryna korzysta z plików cookies. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityki prywatności.
Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich. Czy masz ukończone 18 lat?